Olağan Genel Kurul Duyurusu

Derneğimizin olağan genel kurul toplantısının 17.12.2022 tarihinde, saat 14:00’de Dernekli Köyü, Mersinli Mah. No 8 Bayındır/İzmir adresinde aşağıdaki gündem ile yapılmasına, çoğunluk sağlanamaması halinde 24.12.2022 tarihinde aynı yer, saat ve gündem ile yapılmasına, genel kurula katılma hakkı olan tüm üyelere dernek web sitesinde yayınlanarak duyurulmasına karar verilmiştir.

  1. Açılış ve Yoklama
  2. Divan Kurulunun Oluşturulması
  3. Saygı Duruşu
  4. Yönetim kurulu faaliyet raporunun okunması
  5. Denetim kurulu raporunun okunması
  6. Yönetim ve denetim kurullarının ibrası 
  7. Dernek Organlarının Seçimi
  8. Yönetim Kuruluna Dernek Tüzüğü ve mevzuata uygun olarak şube açma, dernek üyelerinden veya dışarıdan personel istihdamı, yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlardan yardım alma, üst kuruluşlara katılma ve ayrılma ve ayrıca Derneğin yönetimi için gerekli diğer kararları almak için gerekli yetkilerin verilmesi
  9. Gerekli olması halinde dernek işlerinde fiilen çalışmak üzere Yönetim Kurulu üyeleri de dahil olmak üzere uygun görülen dernek üyelerine görev verilmesi için Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi 
  10. Dilek ve Temenniler
  11. Kapanış

Kadınların Adil Üretimlerini Destekleme Projesi Başvuruları Başladı!

Türetim Ekonomisi Derneği, Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği desteği ile Kadınların Adil Üretimlerini Destekleme Projesi için çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz ay İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde tanıtımı yapılan eğitim programına başvurular açıldı.

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği desteği ile Türetim Ekonomisi Derneği tarafından yürütülen Kadınların Adil Üretimlerini Destekleme Projesi’nin temel amacı, kadınları ekonomik alanda güçlendirmek ve üretim süreçlerinin adil olmasına katkıda bulunmak. Proje kapsamında kadın üreticiler, sosyal ve ekonomik olarak güçlenirken, adil ekonomi konusunda teknik bilgi ve uzmanlık edinecekler.

Program, 10 hafta sürecek çevrimiçi dersler, açık kaynaklı öğrenme materyalleri ve mentorluk süreçleri içeriyor. Türetim ekonomisi, üretim süreci planlama, adil dijital pazarlama, finansal sürdürülebilirlik, yönetişim ve sürdürülebilir marka olma gibi konularda eğitimler verecek.

Eğitim başvuruları için son tarih 11 Aralık!

Üreticilerin dayanışma içerisinde öğrenmesine ve deneyim kazanmasına katkı sağlayacak olan eğitim programının başvuruları 11 Aralık 2022 tarihine kadar devam edecek. Eğitimlere tam katılım motivasyonu olan ve hali hazırda üretim yapan kadınlar için hazırlanan eğitim projesi başvuruları aşağıdaki bağlantıdan yapılabilir. Başvuruya ve projeye dair tüm sorular için busra@turetimekonomisi.org mail adresinden bilgi alınabilir.

Eğitim Başvuru Linki : https://forms.gle/hqBmcPHgM6okBheo8

Proje Hakkında Detaylı Bilgi: https://turetimekonomisi.org/kadinlarin-adil-uretimlerini-destekleme-projesi/

Bisiklet Kurye Projesini Birlikte Tasarlıyoruz!

Türetim Ekonomisi Derneği olarak İzmit Çarşısı Bisiklet Kurye Ağı Projesi’nin Geliştirilmesi İçin Fikirlerinizi Bekliyoruz! 

İzmit içerisinde doğaya ve insana dost bir ekonomi için çabalayan İzmit Çarşısı ile birlikte yereldeki işbirliğini güçlendirecek ve karbon emisyonlarını azaltacak Bisiklet Kurye Ağı Projesi için çalışıyoruz!

Türetim Ekonomisi Derneği, Good4Trust.org ve İzmit Belediyesi ortaklığında hayata geçirilecek olan ‘İzmit Çarşısı Bisiklet Kurye Ağı Projesi’, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Aracı ve Medya – Sivil Toplum Ağlar ve Platformlar Destekleme Programı kapsamındaki “Türkiye Sürdürülebilir Kent içi Ulaşım Ağı” projesi ile kurulan Kavşak Platform’dan mikro hibe desteği almaya hak kazandı. Bisiklet Kurye Projesi, ilk olarak üreticiler ile ‘türeticiler’ arasında bir alışveriş ve dayanışma platformu olan İzmit Çarşısı’nda uygulanacak.

İzmit Çarşısı ve proje ekipleri olarak, Bisiklet Kurye Ağı’nı hayata geçirmek için bu alanda fikir geliştirenleri aşağıdaki formu doldurmaya davet ediyoruz.

Temmuz sonu gerçekleştirilecek olan çevrimiçi çalıştay ile tüm paydaşların görüşleri bir araya getirilecek. Bu çalıştayın amacı ise, İzmit ve gezegen için en iyisini hep birlikte bulmak.

Forma ulaşmak için; https://forms.gle/T2GAzF6g71BacNa5A  

Türetim Ekonomisi Okulu Açıldı!

Türetim Ekonomisi Derneği olarak 2019-2021 yılları arasında yürüttüğümüz İklim ve Biyoçeşitlilik Krizlerine Karşı kadın Emeği (Kadim) projemizin çıktılarından biri, doğaya ve insana dost üretim ve türetim ilişkilerini güçlendirmek isteyen kişilerin doğru bilgiye ulaşmada yaşadığı eksikleri fark etmekti. Bu eksiklerin giderilmesi için ise bilgi ve deneyimin paylaşılabileceği bir alana ihtiyaç vardı.

Türetim Ekonomisi Derneği olarak bu eksikliği kapatabilmek için harekete geçtik ve Kadim projemizin ek faaliyetleri kapsamında Hrant Dink Vakfı’nın destekleriyle tamamen ücretsiz bir dijital öğrenme ortamı olan Türetim Ekonomisi Okulu‘nu hayata geçirdik. Hemen kaydolun, türetim ekonomisini, ekolojik ve sosyal adalet konularını derinlemesine keşfetmeye başlayın.

Doğaya ve insana dost bir ekonomik sistem olan türetim ekonomisi fikrini daha geniş kitlelere aktarabilmek amacıyla kurduğumuz bu okul, üretici ve türeticilere adil bir ekonomiye ilişkin bilgi ve deneyim kazandırmak için bünyesinde çeşitli alanlardan dersler barındırıyor.

İlk etapta okulda yer alan 11 ders Fransa Büyükelçiliği desteği ile yürüttüğümüz “Kadın Üreticilerin Sosyal ve Ekolojik Açıdan Adil Dönüşümünü Destekleme Projesi” kapsamında yürütülen eğitim müfredatına dayanmaktadır. Bu proje kapsamında oluşturulan video içeriklere artık okul içersindeki derslerin öğrenme materyalleri bölümünden de erişilebilecek. Videolara ek olarak bu 11 ders için yine Hrant Dink Vakfı’nın desteğiyle oluşturulan öğrenme kitapçıkları da yararlı birer kaynak olarak öğrenme materyalleri arasında yer alıyor.

Okula üye olmak ve öğrenmeye başlamak için hiçbir koşul bulunmuyor, tamamen ücretsiz olan bu öğrenme modülü aynı zamanda hem üreticiler hem de türeticiler için oldukça değerli bilgiler içeriyor. Gelecekte taleplere göre yeni derslerin de ekleneceğini göz önünde tutarsak, Türetim Ekonomisi Okulu Türkiye’de ekolojik ve sosyal açıdan adil bir ekonomi için öğrenme merkezi ihtiyacına çözüm sunuyor.

Eğitimler Yayında!

Türetim Ekonomisi Derneği olarak Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği desteği ile yürüttüğümüz Kadın Üreticilerin Ekolojik ve Sosyal Açıdan Adil Dönüşümünü Destekleme Projesi kapsamında bir eğitim serisi gerçekleştirdik. 30 kadın üretici ile çevrimiçi ortamda bir araya gelerek uzmanların katılımı ile uzun soluklu bir eğitim serisini geride bıraktık. 

Girişimcilik ve markalaşma çerçevesinde adil dönüşümü destekleyen çeşitli konu başlıklarından oluşan bu öğrenme materyallerini herkesin faydalanabileceği video içerikler haline dönüştürdük. Bu eğitim videolarının amacı, henüz üretime başlamış veya üretime başlayacak olan kişilere ekolojik ve sosyal açıdan adil üretim süreçlerini doğrudan aktarmaktır.

Ekolojik ve sosyal açıdan adil üretime dair aktarımların gerçekleştirildiği 11 hafta süren eğitim serisinin konu başlıkları sırasıyla şu şekildedir:

Eğitimler hakkında detaylı bilgi almak veya Türetim Ekonomisi Derneği hakkında daha fazla içeriğe erişmek isterseniz info@turetimekomomisi.org e-posta adresine mail atarak bize ulaşabilirsiniz.

Sosyal medya hesaplarımızı takip ederek güncel kalabilirsiniz 👇

https://www.instagram.com/turetimekonomisidernegi/
https://www.facebook.com/TuretimED/
https://twitter.com/TuretimED
https://www.linkedin.com/company/turetim-ekonomisi-dernegi

Türetim Ekonomisi Derneği Ekibi Marsilya’da!

7-8 Şubat 2022 tarihlerinde Fransa’nın Akdeniz kıyısındaki Marsilya kentinde Akdeniz Dünyası Forumu gerçekleştiriliyor.

Akdeniz’in 2030 yılına kadar ufkunu belirlemek üzere düzenlenen forum Akdeniz’in farklı bölgelerinden 500 kadar davetliyi ve 5000 kadar katılımcıyı ağırlamayı hedefliyor. Akdeniz Dünyası Forumu bölgenin içinde bulunduğu ekolojik ve sosyal adaletsizliklere, iklim krizine karşı çözümü birlikte konuşmayı amaçlıyor. 

7 ay önce başlayan Akdeniz Dünyası Forumu hazırlıkları içinde, “2030 Akdeniz Savunuculuğu” programı kapsamında Eğitim, Bilgi ve Hareketlilik; Sürdürülebilir Kalkınma; İsdihdam, İnovasyon ve Girişimcilik; Kültür ve Miras; Kapsayıcılık; Şehirler ve Bölgeler başlıklarıyla 6 alt çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu çalışma gruplarının her birinde Akdeniz’in farklı bölgelerinden 150’nin üzerinde uzman ve araştırmacının katılımıyla birer politika önerisi dökümanı oluşturulmuştur. Türetim Ekonomisi Derneği ve Good4Trust.org ekibinden Berk Butan da “Sürdürülebilir Kalkınma” çalışma grubunda yer almış, Türetim ekonomisi fikrini paylaşarak Sürdürülebilir Kalkınma alanında önceliğin kalkınmadan öte ekolojik ve sosyal adalet ilkeleri olması gerektiği yönünde katkıda bulunmuştur. Forum öncesi hazırlanan bu politika öneri dökümanları Fransa Hükümeti’ne sunulmuştur. 

Forum kapsamında Akdeniz’in farklı bölgelerinde hayata geçirilen projeler de katılımcılara sunuluyor.

Akdeniz Dünyası Forumu’nda politika önerilerine katkımıza ek olarak aynı zamanda Fransa Avrupa ve Dış İlişkiler Bakanlığı’nın davetiyle Türetim Ekonomisi Derneği’nin yürüttüğü “Kadın ve İklim” temasındaki iki projesini “İklim ve Biyoçeşitlilik Krizlerine Karşı Kadın Emeği” ve “Kadın Üreticilerin Ekolojik ve Sosyal Açıdan Adil Dönüşümünü Destekleme” projelerini açılan stantla ekip üyelerimzi Büşra Yar ve Duru Uslu sayesinde katılımcılara anlatma imkanı yakalıyoruz. 

Kadim Belgeseli de programda!

Program kapsamında gerçekleştirilen medya odası etkinliğinde Türetim Ekonomisi Derneği ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin ortak yapımı, Kadim belgeseli de gösterildi. Gösterim öncesinde Büşra Yar izleyicilere derneğin faaliyetleri ve belgesel hakkında daha detaylı bilgi aktardı.

Kadın Üreticileri Destekleyen Eğitim Projesinin Tanıtımı Fransız Kültür Merkezi’nde!

Türetim Ekonomisi Derneği, Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği desteği ile Kadın Üreticilerin Sosyal ve Ekolojik Açıdan Adil Dönüşümünü Destekleme Projesi’ni yürütmeye başladı. Proje tanıtımı 14 Aralık’ta Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği desteği ile Türetim Ekonomisi Derneği tarafından yürütülen Kadın Üreticilerin Sosyal ve Ekolojik Açıdan Adil Dönüşümünü Destekleme Projesi’nin temel amacı, işini sürdürülebilir ve daha yeşil hale getirmek için desteğe ihtiyaç duyan üreticilere çevrimiçi, kolay, erişilebilir materyaller ve derslerden oluşan bir e-öğrenme programı sunmak.

Proje tanıtımı 14 Aralık 2021 tarihinde, 18:00-21:00 saatleri arasında İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Etkinlik programında KAD.İM belgeselinin gösterimi yapılacak. Gösteriminin ardından, belgesele dair soru cevap oturumu olacak. Ardından ‘Kadının Ekonomideki Yeri ve Türetim Ekonomisi’ başlığında bir panel düzenlenecek. Panelde kadın üreticilerin ihtiyaçları, döngüsel ekonomi ve mevcut durumla mücadeleleri hakkında konuşulacak. Kadın Üreticilerin Sosyal ve Ekolojik Açıdan Adil Dönüşümünü Destekleme Projesi’ne dair detayların ele alınacağı etkinlik herkesin katılımına açık olacak.

Eğitim başvuruları için son tarih 27 Aralık!

Üreticilerin dayanışma içerisinde öğrenmesine ve deneyim kazanmasına katkı sağlayacak olan eğitim programının başvuruları 27 Aralık 2021 tarihine kadar devam edecek. Üretici veya üretici olmak isteyenler için eğitim başvuruları aşağıdaki bağlantıdan yapılabilir.

Proje Tanıtımı Katılım Formu : https://www.eventbrite.com/e/219903576517Eğitim Başvuru Linki :https://forms.gle/puxRm1NG4Z9Gn6q37

Kadın Üreticilerin Ekolojik ve Sosyal Açıdan Adil Dönüşümünü Destekleme Projesi Başlıyor! 

Türetim Ekonomisi Derneği olarak, Fransız Başkonsolosluğu’nun desteği ile Kadın Üreticilerin Ekolojik ve Sosyal Açıdan Adil Dönüşümünü Destekleme Projesi’ni başlattık. 2021 yılı Temmuz ayında tamamladığımız Kadın ve İklim projemizin ortaya çıkardığı ihtiyaçlardan bir tanesine odaklanan bu projenin temel amacı, işini sürdürülebilir ve daha yeşil hale getirmek için desteğe ihtiyaç duyan tüm üreticilere çevrimiçi, kolay, erişilebilir materyaller ve derslerden oluşan bir e-öğrenme programının ilk adımını atmak. Projede 10 hafta boyunca 30 kadın topluluğu ile eğitimler yapılacak. 10 hafta sürecek eğitimlere video formatında erişebilme imkanı sunulacak.

Proje kapsamında dükkan yönetiminden, temiz ürün geliştirme tekniklerine, adil ekonomiden türetim ekonomisine uzanan çeşitlilikte eğitimler düzenlenecek.

Sosyal, ekonomik ve ekolojik dönüşümün destekleneceği projeye ilişkin detayları proje sayfasında bulabilir, gelişmeleri bizi takip ederek öğrenebilirsiniz. Proje hakkında detaylı bilgi için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz:

https://www.instagram.com/turetimekonomisidernegi/

https://www.facebook.com/TuretimED/

https://www.twitter.com/TuretimED/

Dayanışma ruhu adım adım büyüdü: Kadın ve İklim Projesi tamamlandı

Türetim Ekonomisi Derneği’nin, Hrant Dink Vakfı Hibe Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile ortak olarak başlattığı Kadın ve İklim Projesi tamamlandı.

Kadın ve İklim Projesi, 2019 yılının Aralık ayından beri yürütülen çalışmalarla daha adil bir ekonomi için ilham kaynağı oldu. Türkiye’de farklı coğrafyalarda iklim ve biyolojik çeşitlilik kriziyle mücadele eden, farklı alanlarda üretim yapan kadın topluluklarının görünürlüğünü sağlamak amacıyla kurgulanan proje, birçok başarıya imza attı.

-Proje süreci boyunca iklim ve biyoçeşitlilik krizleri ile mücadele eden kadın toplulukların hikayeleri ‘KAD.İM Belgeseli’ ismiyle paylaşıldı ve belgesel BIFED’de Panaroma kategorisinde gösterildi.
-Toplulukların ihtiyaçlarından yola çıkarak ‘KAD.İM Sohbetler’ serisi düzenlendi.
-Türkiye’deki iklim krizi ve kadın meselelerinin akademik düzeyde tartışılmasına destek olabilmek adına bu hikayelerden yola çıkarak bir araştırma raporu hazırlandı.
-Projenin devamlılığını sağlamak için kadın toplulukları arasında bir dayanışma ağı kurulmak üzere ‘Önemsiyoruz’ girişimi ile birlikte atölyeler düzenlendi.
-Yapılan atölyelerden yola çıkarak Topluluk İhtiyaç Analizi Araştırma Raporu hazırlandı. Asena Akan’ın destekleri ile kadınların kendi seslerinin de olduğu -‘Yaşamla Bir Oluyorum’ şarkısı Spotify, Youtube ve Itunes’da ulaşılabilir hale getirildi.
-Toplulukların birbirini tanımalarına, ürettikleri ürünler hakkında bilgi sahibi olmalarına ve işbirliği yapmalarına altyapı sağlanması için açık kaynaklı bir harita oluşturuldu.
-İklim ve biyolojik çeşitlilik krizleri ile mücadele etme yöntemlerini destekleyerek, hali hazırda üretime başlayacak topluluklar için yol gösterici olmak amacıyla Adil ve İyi Uygulamalar Rehberi yayımlandı.

Ekoloji ve ekonominin birbirini desteklediği, kadın toplulukların bir araya gelerek dayanışma ruhunu yaşattığı ve mevcut krizlere ışık tutarak kamusal çözümler aranmasının yolunu açan Kadın ve İklim Projesi, iklim ve biyoçeşitlilik krizi ile mücadelede büyük bir umut ışığı oldu. Proje kapsamında yayımlanan tüm içeriklere kadim.org adresinden, belgesele ise Türetim Ekonomisi Derneği Youtube sayfasından ulaşılabilecek.

Kadın ve İklim (Kad.İm) Projesi Başlıyor!

Türetim Ekonomisi Derneği olarak, Hrant Dink Vakfı Hibe Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Kazdağı Koruma Derneği ortaklığında yeni bir proje başlattık. 

Kadın ve İklim Projesi (KAD.İM); kadın emeğine dayalı toplulukların iklim ve biyolojik çeşitlilik kriziyle nasıl mücadele ettiğini tüm dünyayla paylaşmak; bu grupları bir araya getirerek mücadeleyi ortaklaştırmak ve zorlukları dayanışmayla aşmanın önünü açmak; bu grupların ekonomik faaliyetlerinin desteklenmesini sağlamak; çekilecek belgesel film ile mücadeleyi görünür kılmak; yayınlanacak akademik-bilimsel nitelikli makale ile çağdaş tartışmalara ve alanda yürütülecek çalışmalara kaynak oluşturmayı hedefliyor. 

Farklı alanlardan üreten kadın topluluklarının hikayelerini paylaşarak aktaracağımız, sosyal, ekonomik ve ekolojik dönüşümü destekleyecek projeye ilişkin gelişmeleri projenin FacebookTwitter ve Instagram hesapları üzerinden ve turetim.org/kadim adresinden takip edebilir, derneğin mail listesine abone olarak güncellemeleri alabilirsiniz.