Türetim Ekonomisi Ağı

Türetim Ekonomisi Derneği olarak, Avrupa Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve Türk Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Erasmus+ Gençlik Programı kapsamında yürüttüğümüz Türetim Ekonomisi Ağı Projesi, 8-14 Haziran 2022 tarihlerinde İzmir’de hayata geçirilmiştir. 

İçinde bulunduğumuz krizlere karşı ortaya koyduğumuz ekonomik sistem önerisinin ve iyi uygulama örneklerinin uluslararası alanda yaygınlaşması gezegenimizin geleceği için verdiğimiz mücadelede büyük önem taşıyor. Türetim Ekonomisi Ağı projesi de bu hedef için attığımız adımlardan bir tanesi. Bu projeyle Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelecek katılımcılar ile bir Türetim Ekonomisi Ağı’nın tasarlanması ve temellerinin atılması amaçlanmıştır. 

Bulgaristan, İspanya, İtalya, Macaristan, Sırbistan, Türkiye ve Yunanistan olmak üzere 7 farklı ülkeden sivil toplum kuruluşları ve özel sektör çalışanları ile bu alanda çalışmak isteyen öğrencilerden oluşan 40 kişilik bir çalışma grubu 8-14 Haziran tarihleri arasında İzmir’de bir araya gelmiştir. Proje süresince Türetim Ekonomisi teorik olarak katılımcılara aktarılmış, Good4Trust.org gibi önce Türkiye’deki sonra katılımcıların ülkelerindeki iyi uygulama örnekleri paylaşılmış, gözlemlenen sorunlar ve çözüm önerileri tartışılmıştır. Çalışma grupları ile yürütülen teorik atölyelerin yanı sıra Türetim Ekonomisi’ni deneyimlemek üzere İzmir’in türetici ve üretici toplulukları bakımından zengin ilçesi Urla’ya saha gezisi düzenlenmiştir. 

Böylece bir haftanın sonunda: 

-Türetim Ekonomisi’nin ve iş modellerinin teorik ve pratik olarak katılımcılara aktarılarak bu alanda bilgi, beceri ve yetkinliklerinin geliştirilmesi,

-Saha ziyaretleriyle Türkiye’deki ekolojik ve sosyal açıdan adil üretici ve türetici topluluklarının yerinde görülmesi,

-Katılımcıların kendi ülkelerindeki iyi uygulama örneklerini araştırması ve farklı yaklaşımların tartışılması sağlanmış;

-Uluslararası boyutta olacak bir ağın nasıl hayata geçirilebileceği üzerine mevcut durum analizi, hedef ve strateji çalıştayları yapılarak bu konuda ilk adımlar atılmıştır. 

– Tüm bunlara ek olarak saha ziyareti sırasında katılımcıların gerçekleştirdiği üretici ve türetici röportajları ile mini bir belgesel hazırlanacaktır.

Bu projenin devamı niteliğinde çalışmalar ile uluslararası alanda türetim ekonomisinin elçisi olabilecek daha fazla kişiye ulaşmayı, bu sayede somut proje ve işbirlikleri geliştirmeyi hedeflemekteyiz. 

İzmir’deki atölyelere ev sahipliği yapan Originn’e; konuşmacı davetlimiz eko-aktivist Oya Ayman’a; Urla saha ziyaretini sayelerinde düzenlediğimiz bilgi ve deneyimlerini aktaran ev sahiplerimiz Urla Belediyesi, 360Derece, Olivurla, Urla Bağyolu, Bitot İzmir, BilimKoop ve Gülbahçe Kadın Kooperatifi’ne sonsuz teşekkürler. 

%d blogcu bunu beğendi: