İklim Projesi

Türetim ekonomisinin bir göl ya da orman gibi verimli, gezegeni destekleyen ve iyileştiren bir ekonomik ekosisteme dönüşmesi ancak ekonomik faaliyetlerin iklim dostu olması ile mümkündür. İklim dostu bir ekonominin yolu ise vatandaşların taleplerinin ve iklim dostu politikaların hayata geçmesinden geçiyor. Bu nedenle Türetim Ekonomisi Derneği olarak Change.org Türkiye ile birlikte İklim Projesi’ni yürütmeye başladık. 

Change.org Türkiye platformunda en çok imza kampanyası başlatılan konulardan biri iklim krizidir. Türkiye’nin iklim krizi ile mücadele adımlarını güçlendirmek için değişim yaratmak isteyen bireylerin ve sivil kuruluşların sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Change.org İklim Projesi ile bu taleplerin daha büyük kitlelere ulaşması ve iklim kampanyalarına destek olarak Türetim Ekonomisi için gerekli koşulların oluşması amaçlanmıştır.

Change.org Türkiye İklim Kampanyaları

Projenin başladığı günden bu yana yaklaşık 120 iklim kampanyasına destek verilmiştir. 2022 yılında 161 tane yeni kampanya başlatılmıştır. Platformdaki iklim kampanyalarına toplam 719.100 yeni imza eklenmiş, 9 kampanya ise başarıya ulaşmıştır. Sosyal medya hesapları aracılığıyla 12.625.462 kişiye ulaşan İklim Projesi kapsamında 200’den fazla ünlü ve influencer kampanyaların büyümesine destek olmuştur.

2022 yılında en çok imzalanan kampanyalar ise şöyle:

1. Türkiye’nin Zeytinliklerinin Ölüm Fermanına Hayır!

2. 1 Günde 1,5 Milyon Metrekare Orman Yok Edildi: Yeni bir Orman Kanunu İstiyoruz!

3. Akbelen Ormanı’nı ve Zeytinlikleri Vermeyeceğiz

4. Orman Yangınlarında Zarar Gören Hayvanlar İçin Tahliye Planı ve İlkyardım Merkezleri Oluşturalım

5. Marmaris, Orman Yangınlarından Sonra Usulsüz Betonlaşmayla Karşı Karşıya!

6. Tüm Canlılara Zarar Veren Pestisitlerin ve Biyosidal Ürünlerin Kullanımı Sonlandırılsın

7. Z Kuşağından Çağrı: İklim Acil Durumu İlan Edilsin

8. Tuz Gölü Kuruyor! Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Gölü Kurtarmak için Eylem Planı Yapmalı

9. Ormanlarımız Tehlike Altında: Aydos Ormanı Millet Bahçesi Olamaz!

10. Denizli Avdan’da Kömür Madenine Hayır!

Proje Kapsamında Neler Yapıyoruz?

  • Kampanyacılar ile Karar Vericiler Arasındaki Etkileşimi Güçlendiriyoruz

İklim projesinin bir diğer amacı ise kampanyacıların sesini duyurmak, kampanyaların muhatabına ulaşmasını sağlamaktır. Change.org karar verici profilleri aracılığıyla; karar vericiler kendilerine yönelik başlatılan imza kampanyalarına doğrudan cevap verebilmekte, cevap imza atan her kişinin posta kutusuna düşmektedir.

2022 yılında kampanyacılarla karar vericileri bir araya getirme olanağı sunan Change.org platformunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Nilüfer Belediyesi Başkanı Turgay Erdem gibi politikacılar karar verici profili açarak, kampanya başlatan ve imza atanlara doğrudan yanıt vermiştir.

Karar vericiler, görevli ve yetkili merciilerde bulunan kişiler olabildiği gibi, aynı zamanda kurumsal olarak profil hesabı açabilmektedir. Kadıköy Belediyesi, Maltepe Belediyesi, Milas Belediyesi kamu kurumu niteliğinde kurumsal hesaplara örnek olduğu gibi, Migros gibi özel hukuk tüzel kişileri de kurumsal hesaplar açabilip kendilerine yöneltilen kampanyalara cevap verebilmektedir. Change.org İklim Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar aracılığıyla bugüne kadar 11 karar verici hesabı ile karar vericiler ile kampanya destekçileri arasında dijital kanallar aracılığıyla doğrudan diyalog sağlanmıştır.

  • Gençlerin Kampanyalarında Kolaylaştırıcılık Yapıyoruz

Gençler; iklim, gelecek ve sağlıklı bir çevreye erişim hakları, türetim ekonomisinin inşası bakımından kilit rol oynamaktadır. Çünkü gençler bir yandan “geleceğimiz” olarak görülürken, bir yandan gelecek haklarına yönelik ihlallerde bulunmaktadır. Uzun zamandır iklim haklarının güvenceye alınması, iklim krizi ile mücadele edilmesi ve ekokırımların durdurulması için kampanyalar yürüten, aktivizm ve savunuculuk yapan gençler ile çalışmayı önceliklendiren İklim Projesi, onların hak temelli savunuculuk ve kampanyacılık kapasitelerini artırarak seslerinin güçlenmesine katkıda bulunmak üzere, ihtiyaçlarına yönelik eğitim ve deneyim paylaşımları düzenliyor, yürüttükleri kampanya ve etkinliklerde kolaylaştırıcılık ediyor, karar alıcılar ile görüşmelerini teşvik ederek nesiller arası diyalogu destekliyor. 

Küresel iklim grevinin ve diğer iklim eylemlerinin daha büyük kitlelerce ve ana muhattaplarca duyulması için iletişim ve kolaylaştırıcılık desteği vermektedir. 

Gençlerin karar alıcılar ile bir araya gelerek taleplerini iletmelerini sağlayan İklim Projesi sayesinde 2021’den bu yana gençler tarafından yürütülen İklim Acil Durumu kampanyası kapsamında 6 belediye başkanı ile görüşme imkanı yaratılıp gençlerin talepleri muhataplarına ulaşmıştır.

Gençlerin yaratıcı mecralarda yürüttükleri etkinlikleri de destekleyen İklim Projesi, 2021’den bu yana gençlerin düzenlediği iklim yürüyüşlerine destek olup ve basın mensuplarıyla iletişimde olmalarını kolaylaştırmaktadır.

  • Savunuculuk ve Kampanyacılık Eğitimleri Düzenliyoruz

Mevcut kampanyaları güçlendirmek ve kampanyacıların kampanyacılık kapasitelerini artırmaya katkı sağlamak için çeşitli eğitimler sunan İklim Projesi, şimdiye kadar gençlere yönelik olarak düzenlenen ücretsiz ve çevrimiçi eğitim ve deneyim paylaşımı oturumlarıyla 25’ten fazla şehirden 430’dan fazla kişiye ulaşmıştır. Katılanların 50’den fazlası imza kampanyaları başlatmış ya da devam eden kampanya gruplarına katılarak etkin yer almaktadır. 

Çevre alanında mücadele eden yerel hareketler ve sivil toplum kuruluşlarının mevcut

kampanya ve savunuculuk kapasitelerini artırmalarına yönelik düzenlenen “çevre mücadelesinde dijital kampanyacılık eğitimleri”ne ise 22 şehirden ve 147 kurumdan 167 kişi katılmıştır. Maden, Orman, Su, Tarım – Gıda, Yaban Hayat – Biyoçeşitlilik olmak üzere toplam 5 farklı temada düzenlenen eğitimlerde farklı STK’lardan 10 kampanyacı deneyim paylaşımında bulunmuştur. Eğitimlerin ardından başlatılan 12 kampanyaya danışmanlık verilmiştir. 

  • Yüz Yüze Etkinliklere Katılarak Kampanyaların Görünürlüğünü Artırıyoruz

Kampanyaların görünürlüğünü çoğaltmak ve yüz yüze mobilizasyonu artırmak için yüz yüze etkinliklere katılmak proje kapsamında önemli bir iletişim stratejisidir. 

Genç iklim aktivistlerinin düzenlediği iklim eylemlerine katılıp yürüttükleri kampanyalarını pankartlarına taşıyan gençlere fotoğraf, video ve basın iletişimi desteği verilmektedir.

VegFest, Kadıköy ve Ataşehir Çevre Festivali gibi festivallerde stant açma sürecinde destek sunulmaktadır.

İstanbul Maratonu’na gidip iklim krizi felaketine dikkat çekmek için gençlerin organize ettiği yürüyüşe katılan İklim Projesi ekibi, iklim eylemleri ve yürüyüşleri öncesi genç iklim aktivistlerinin düzenlediği pankart atölyelerine de destek olmaktadır.

İklim Projesi aynı zamanda yerel mücadeleleri desteklemeyi amaçlamaktadır. Bunun için saha ziyaretleri düzenlemekte olan proje, miting ve eylemlerin sosyal medyada duyurulmasına da destek vermektedir.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nin iletişim destekçisi olan İklim Projesi ekibi, festivalde gösterilen “Aktivizmin Gücü” ve “Özen Yükümlülüğü – İklim Davaları” filmlerinin ardından panel düzenlemiştir.

Türkiye’de iklim acil durumu ilan edilmesi için imza kampanyası başlatan genç iklim aktivistlerine ünlü şarkıcı Mabel Matiz’den destek geldi. Yeni şarkısı “Fan”ın klibinde yer alan mabelknowsthetruth.com adresi, izleyenleri “İklim Acil Durumu İlan Edilsin” kampanyasına yönlendirdi. Mabel Matiz ve gençlerin bir araya gelmesi ise İklim Projesinin aldığı inisiyatif ve  desteğin sonucudur.

COP27’ye dikkat çekmek için düzenlenen WALKTOCOP27 etkinliğinin çalışma grubunda yer alan İklim ekibi, Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği panelde konuşmacı olarak yer almıştır.

Orman yangınlara dikkat çekmek için ise yaratıcı yollara başvuran İklim Projesi ekibi, profesyonel bir paraşütçünün yardımıyla gökyüzünde pankart açmıştır.

İklim Projesi Sosyal Medya Linkleri

InstagramTwitterWhatsApp